Tips om roest op stucprofielen te voorkomen
Nu de koude, natte maanden zijn aangebroken is het verstandig om extra aandacht te besteden aan mogelijke roestvorming bij stucprofielen. Hoewel vele profielen zijn gemaakt van verzinkt of alu-zink staal, dat enige bescherming biedt, kunnen koude en vochtige omstandigheden toch leiden tot corrosie. In dit artikel vindt u een overzicht van de oorzaken van roest, de gevolgen en vooral praktische tips om roest op stucprofielen te voorkomen.
Waarom ontstaat roest in de wintermaanden?
De oorzaak dat het in de koude maanden kan roesten ligt bijna altijd aan de bouwomstandigheden, nooit aan de zinklaag of staalkwaliteit. Ook roestend gereedschap en een rei met scherpe bramen, kunnen roestbesmetting in de hand werken of de zinklaag beschadigen. De hoge luchtvochtigheid, natte stucondergrond, een dikke stuclaag of te lage temperatuur zorgt er uiteindelijk voor dat de stuclaag niet snel genoeg droogt en na 4-6 weken nog steeds te nat is.
De combinatie van vochtige stucmortel en zuurstof, zorgt vervolgens dat de zinklaag langzaam maar zeker wordt aangetast, dunner wordt en uiteindelijk helemaal weg is. Normaliter is het stucwerk droog, voordat dit punt bereikt is, maar wanneer dit te lang duurt, kunnen de snijranden van het band, de perforaties en uiteindelijk het staal zelf beginnen te roesten.
Voorbeeld van zichtbaar nat stucwerk bij de hoeken en geen mogelijkheid tot ventileren bij raam
Gevolgen van roest op stucprofielen
Als de zinklaag geen bescherming meer biedt, het staal begint te roesten en de stuclaag nog steeds niet droog is, zal het roestproces doorzetten. Lichte oppervlakkige roest zal dan steeds verder en dieper in het staal gaan roesten, in en door het stucwerk heentrekken, met alle gevolgen van dien; bruinige roestvlekken die ook later door de latexlagen, behang of andere wandafwerking zal heentrekken.
Roest is wat dat betreft een agressieve vlekveroorzaker, die maar lastig te camoufleren is. Wanneer de stuclaag opnieuw vochtig wordt of maar lang genoeg vochtig blijft, zal het stalen profiel uiteindelijk helemaal verroesten of doorroesten en kan door uitzetting van het staal en de corrosie zelfs scheuren en afspringen van de stuclagen tot gevolg hebben. Dit laatste gebeurt overigens pas na maanden en zien we zelden.
Tips om roestvorming te voorkomen
Gelukkig zijn er diverse maatregelen die u kunt nemen om roest op stucprofielen te voorkomen en de kwaliteit van uw pleisterwerk te waarborgen:
o Versnel de droogtijd: Zorg ervoor dat de ruimtes waarin wordt gestuct goed drogen. Dit kunt u bereiken door te verwarmen en te ventileren. Het gebruik van bouwdrogers kan hierbij ook zeer effectief zijn, vooral in vochtige of koude omstandigheden.
o Bescherm profielen tegen beschadiging: Controleer uw gereedschap en zorg dat u geen roestig of beschadigd materiaal gebruikt. Kleine beschadigingen aan de zinklaag kunnen de kans op roestvorming vergroten.
o Wees alert op tijdige droging van de stuclaag: Wanneer de stuclaag binnen 4 tot 6 weken droogt, blijft de zinklaag meestal intact en wordt roest voorkomen. Bij vertraging is het belangrijk om direct maatregelen te nemen om de droging te versnellen.
Roestuitbloeiingen in stuclaag nadat profiel verwijderd is
Wat te doen als er al roestvorming is?
Dan hoeft het geen ramp te zijn, maar snelheid is dan wel geboden. Allereerst moeten de stuclagen zo spoedig mogelijk drogen en ervoor zorgen dat het roestproces stopt.
Bij oppervlakkige roest op de neus
o Zichtbare roest afborstelen met een RVS of messing borstel
o Zichtbaar profiel en ca. 5-10cm. van de wandhoek inspuiten met sneldrogende vlekkencoating of voorstrijken met isolatieprimer
o Na voldoende droging beschadigd stucwerk herstellen
o Na voldoende droging wandbekleding opnieuw aanbrengen
Bij compleet doorgeroeste profielen
o Verroeste profielen en uitbloeiingen in stuclagen verwijderen
o Indien ondergrond en stuclaag nog nat, dan eerst laten drogen
o Na droging zelfde hoekprofiel opnieuw aanbrengen met sneldrogende stucmortel
o Na droging afwerken met de gewenste wandafwerking
Kleine verschillen in textuur van stuclaag of afwerklaag zijn niet altijd te vermijden.
Advies op maat
Door proactief stappen te ondernemen om de droogtijd van uw pleisterwerk te verkorten, voorkomt u roestvorming en behoudt u de kwaliteit van uw project, zelfs tijdens de koude en natte maanden. Heeft u specifieke vragen over uw situatie? Neem gerust contact op voor persoonlijk advies.
Oplossing op maat gezocht? Neem vrijblijvend contact met ons op, wij denken graag met u mee.